2009. december 1., kedd

#46 Koop - Waltz for Koop [2002]

Sziasztok ismét!

Hát ezen megint sokat törtem a fejem, hónapok óta megvolt hogy beajánlom Őket, egy bökkenő volt csak: melyik albumuk legyen itt. Végül persze győzött a közvélemény.

Az Oscar Simonsson és Magnus Zingmark által alkotott bandának két különlegessége van:
1, Nem nagyon találni a banda eredetéről szóló anyagokat, így Ti sem kaptok szokásos "XY-ban találkoztak és megalakították az XZ-t"-szerű infót.
2, Teljesen beteg módon kreálnak albumot.




Koop - Waltz for Koop [2002]




Egy kicsit részletezve mindent: A stockholmi (!!) Koopnak ez a második albuma. A már előbb említett eljárás, ahogy a számokat kreálják ismét a sample-k alkalmazása. Egy dal sok, akár több száz kicsi dallamból (effektből) van összefűzve, erre jön általában még egy basszusgitár és néhány szóló, melyet Svédország Jazz előadóinak színe-java ad elő. Végezetül pedig zseniális módon meghívnak egy énekest a vokálokhoz, mely megkoronázza az elkészült művet. Ha belehallgattok a zenéjükbe mindez nem tűnik fel, tulajdonképpen olyan, mintha egy komoly klasszikus zenekar játszaná a számokat, így tehát nem megy a minőség rovására az eljárás, viszont egy olyan különleges hangzást biztosít cserébe a csapatnak, mely segítségével szinte egyedülálló hangzást hoztak létre a Jazz  (Swing) műfajában. Mindennek persze megvan a hátulütője: borzalmasan hosszú ideig tart egy Koop album összepakolása... (Érdekességként még annyit, hogy a banda neve a kooperáció szóból származik)
Előadók, akik hangjukkal járultak hozzá a Koop albumokhoz: Ane Brun, Yukimi Nagano, Hilde Louise Asbjornsen, Rob Gallagher és Mikael Sundin.
Előadók, akik zenéjükkel szálltak be a kreálásba: Mattias Ståhl, Magnus Lindgren, Karl Frid, Nils Berg, Martin Höper, Ola Bothzén, Dan Berglund és Mats Lindfors
Ha épp nem albumot írnak, akkor élőben adják elő tudományukat. Ilyenkor természetesen minőségi zenét játszanak, így majdnem tíz főre bővül a csapat és itt már az ütemek és hangok nagy része élőben szól.


Külön kiemelném Yukimi Nagano-t, aki a mindenki által ismert summer sun-t énekli. A Svéd Göteborgban született, szépségét és gyönyörű hangját Amerikai anyjától és Japán apjától örökölte...(Imádom Svédországot:) Amerikai népzenét hallgat és ezt vegyíti R&B-vel (MIVAN??? mondjuk ekkora káoszba ez már simán belefér). Végezetül ajánlom figyelmetekbe a banda myspace oldalát, ahol a jó számaik nagy része megtalálható, lejátszható (link szokásosan a post alján).

Kezdjük a sort az előbb említett hölgyeménnyel és azzal a számmal amely a Koopot sikerre vitte.
Koop - Summer Sun (ft. Yukimi Nagano)
From the Album : Waltz for Koop
2002





A következő és legfrissebb harmadik albumukat az előadók szerint az 1930 körüli swing inspirálta. Jöjjön most innen valami, ez volt még az a lemez, amely miatt nem tudtam könnyen választani, igen jó lett ez is! Ezt a videóklipet a csodálatos (Francia) Mia Jacob ékesíti.
 Koop - Koop Island Blues
From the Album : Koop Islands
2006




Enjoy!


Koop @ space


(Yukimi Nagano)


* * *

6 megjegyzés:

igi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
igi írta...

Tényleg jó, pedig svédek.

Andrew írta...

Nyilván jó, hisz svédek!!

igi írta...

Meghallgattam a teljes albumot is. Ez is tetszik, pedig kicsit aggódtam a svédek miatt.
Szeretném felhívni őrületes hibádra, ami miatt alig találtam meg a zenét a boltban :)
A Koop - Waltz For Koop 2002-es és nem 2001-es.
Legalabbis wikipedia.org és a http://www.myspace.com/koop szerint, jah és persze a bolti eladó szerint. :)

Andrew írta...

Köszönöm, valóban az album úgy tűnik 2002-es, a wikipedián mind2 évszám fönt van, szal onnan volt a hibás dátum. Hála az infóért Igi!

Ambrus Hedi írta...

ÉN MÁR AZ ÚJ ALBUMAJÁMLÓT VÁROM!!! NEM CSILLAPODIK FÜGGŐSÉGEM!!! :D
KÉRHETNÉK VALAMI PÖRGŐSET, AMI MEGADJA A RITMUST TEKERÉSHEZ???? THX.