2010. február 25., csütörtök

#47 The Cat Empire - The Cat Empire [2003]

Helló <= Ez volt az első szám címe is ami megtetszett mai ajánlottunktól. Régen nem volt ajánló és remélem néhányatoknak hiányzott is már az új bejegyzés. No majd most jól megbántok minden ilyen gondolatot, ugyanis olyat teszek amit sosem gondoltam volna: SKA-t fogok bepostolni! Mintha csak egy évvel ezelőtti énem undora ült volna ki tisztelt Öcsém arcára amikor a napokban mutattam Neki a készülő ajánló anyagát. No nem kell aggódni, el van csorbítva azért a Ska éle egy kis jazz-zel és funk-kal.

Mai bandánk Ausztráliából származik, azon belül is Melbourne-ből. Egy Jazz Cat nevű formációval kezdődött a történet, melyek az akkor már Jazz körökben híres és elismert Steve Sedergreen kreált. Különböző zeneiskolák legtehetségesebb tanulóit válogatta össze és hozott létre belőlük egy állandó formációt, melyet Ő menedzselt és ami az Ő klubjaiban is lépett fel. A Jazz Cat-ből tehát később új együttest alakított három tag, név szerint Oliver McGill(billentyű), Felix Riebl(ütős hangszerek, vokál) és Ryan Monro(basszus). Mára azonban újabb három taggal bővült a fix bandatagok névsora: belépett Harry James Angus(trombita), Will Hull Brown(dob) és Jamshid Khadiwhala(DJ/lemezjátszó) is.

2003-ban, hét hónap alatt rögzítették első saját albumukat és adták ki saját pénzből. Nyáron a sok fellépésnek köszönhetően igen jó kritikát kapott az együttes, melynek segítségével leszerződtek a Virginhez, így vált az egész világon elérhetővé zenéjük.
Sokat (2 hónapot) törtem a fejem, hogy melyik albumot válasszam, de végül az előbb említett mellett döntöttem:

The Cat Empire - The Cat Empire [2003]

Az album zenei anyaga szerintem zseniális, gyakorlatilag ötvözte a Jazz hangszereit és hangulatát a ska pörgősségével és ritmikájával. A létrejött cucc így (legalábbis számomra) franciásan pörgős lett. Remélem ezzel az elemzéssel megsértettem a Franciákat, az Ausztrálokat, a Jazzeseket és a skasokat is!


Videók:


Jöjjön egyből egy példa miért jó ez az album és miért zseniális a Cat Empire (kaptok táncos intermezzot is:).
The Cat Empire - The Rhythm
From the Album : The Cat Empire
2003




Következzék egy szám a banda későbbi, negyedik albumáról is:
The Cat Empire - Fishies
From the Album : So Many Nights
2007




A biztonság kedvéért még egy számot linkelek az első albumról, ezúttal a hivatalos videóklipet:
The Cat Empire - Days Like These
From the Album : The Cat Empire
2003




És amiről az elején beszéltem: helló
Enjoy!

 


* * *

4 megjegyzés:

Sasa írta...

Le a kalappal, ez bejön! Tényleg van egy tesód?

Andrew írta...

Köszi és igen, van egy öcsém :) (nézd meg a photoshock.hu-n)

igi írta...

Ez a Helló nem valamelyik fifa aláfestő zenéje volt? :) Vagy csak Szarajevó felé hallgattuk?

Andrew írta...

Sarajevo felé is hallgattuk, de mivel a Cat Empire megfordult már az EA sportsnál mint betétdal-szolgáltató (pl a Sly c. számuk a 2008es FIFÁban) így nem kizárt hogy a Hello-t is beválogatták már korábban.