2010. március 8., hétfő

#48 Aesop Rock - All Day

Sziasztok!

 Mai ajánlásom egy kicsit rendhagyó lesz. A napokban többen meséltétek, hogy lassan már fagyálló nélkül is lehet menni futni vagy kerékpározni. Jött az ötlet, hogy még abba is beleszólok akkor mit kellene hallgatnotok... Ian Matthias Bavitz 76-ban, New Yorkban született és a bostoni egyetemen festőművészetet tanult, ám mint ahogy az lenni szokott az ajánlóban felbukkanó személyekkel, Ő is inkább zenélésre adta a fejét és miközben pincérként dolgozott, megjelentetett (saját pénzén) két lemezt. Az elsőt ‘97-ben majd a másodikat ’99-ben. Ezek meghozták számára az ismertséget és a következő albumait már a Def Jux adta ki. Összesen öt albuma és három EP-je jelent meg eddig, melyek miatt ma már nagy nevű underground arcnak számít, azonban amit Ti kaptok az valami más:


Aesop Rock - All Day: Nike+ Original Run [2007]


Ez az album egy 45 perces folyamatos mix, melyet Aesop írt és “énekelt fel”. Mint ahogy a bevezetőmből is kiderült, a zene gyakorlatilag futáshoz (kocogáshoz) lett írva. A poén kedvéért megemlítem, hogy az albumon a felesége gitározik és DJ Big Wiz scratch-el. A zene lényege hogy egykönnyen nem tagolható számokra, és inkább egy dal megváltozik mintsem hogy véget érjen, így tulajdonképpen a zene az effektek megjelenésével és mások eltűnésével folyamatosan változik. A mix a Nike+Ipod rendszert hivatott népszerűsíteni és Aesop a harmadik előadó (az LCD Soundsystem és a The Crystal Method után) akit ilyen mű elkészítésére kértek fel. (A rendszer lényege egyébként hogy a cipőbe rakott érzékelő segítségével az IPod vagy IPhone statisztikát ad a futásról, távolságról, kalóriákról, stb.)

No jöjjenek a videók: Három szám van amiért érdemes beleszeretni Aesop Rock-ba. Az elsőt már hallhattátok, mert írtam róla. A másik kettő itt következik, de felhívnám a figyelmeteket, hogy az ajánlott album azért erősen eltér ezektől, tehát az utoljára belinkelt videót tessék komolyan venni!


Első itt beágyazott videónk a tavalyi év egyik nagy kedvence nálam, köszönet Ferinek a megtalálásáért és Blockhead-nek a szám megírásáért.
.
Aesop Rock - None Shall Pass
From the Album : None Shall Pass
2007




Ezt a számot már maga Aesop írta, remek szám + remek klip.
.
Aesop Rock - Freeze
From the Album : Bazooka Tooth
2003




No és végül az említett mix első része, szerintem zseniális. A kedvenc részemet a 38. percnél találjátok. (Figyelitek ahogy a salakon futás hangját használja ütemnek?! zseniális!)
.
Aesop Rock - All Day 1/5
From the Album : All Day: Nike+ Original Run
2007





Enjoy!!

Link: Aesop @ myspace


* * *

6 megjegyzés:

Ms.K. írta...

http://www.youtube.com/watch?v=hi3pbtrqy70
Kell ennél több komment??
Anya lettem az istenit :P

Karo írta...

Azt mond meg Bandi, hogy az Overnight film főcímdala az kicsudi/micsudi?

Andrew írta...

Kösziköszi, Karó: annyit találtam hogy Zságer Balázs csinálta ezt is mint a Szezont, de semmi többet.... http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/overn1003/

Valami Amerika írta...

Már nagyon izgatott vagyok az effekt miatt, a 38. perc mindjárt eljön:) Már csak 3-szor kell meghallgatnom, hogy végre végre meghalljam a SALAKON FUTÁS hangját:):):)

PS: A szám kíváló:D

Sasa írta...

Van benne egy kicsi a 70-es évek UFÓ támadásos mozijai hangulatából is. egy csipetnyi, mégis érezhetően ízesíti!

Névtelen írta...

Nekem ez nem jött át...