2010. november 1., hétfő

#57 Akkezdet Phiai - Kottazűr [2010]

Sosem fogom elfelejteni, amikor sétáltam át Kelenföldön a pályaudvar alatt és fehér krétával valaki egy fél napra láthatóvá tett egy egész versszakot a földön Budapestről...

Még 2008 őszén magyaráztam, hogy aki nem hiszi, hogy Magyarországon van tisztességes rap, az hallgassa meg ezt itt. Azóta vadásztam azt a zenei anyagot és végre néhány hónapja megjelent!
A történet 1996-ban kezdődött, amikor Újonc és Saiid rappelésre adták a fejüket, elsőnek angolul, aztán szerencsére visszaváltottak magyarra, amit azóta is művelnek és csiszolnak. Első albumuk híre jóval megelőzte a kiadást, a számok demó és egyéb verziói már régen keringtek, amikor 2004ben megjelent az "Akkezdet". Mindeközben a fellépéseik is komolyodtak, 2001-ben Rza-nak (Wu Tang), 2003-ban a De La Soul-nak nyitottak, közben felléptek persze a szigeten is.

Mielőtt rátérünk az ajánlásra, figyelmetekbe ajánlom az '1 hét' című filmet, melyet Császi Ádám rendezett és mely 2004-ben az amatőr szemlén elvitte a legjobb filmzenéért járó díjat, melyet nem más írt mint mai hőseink.



Végül következzen az ajánlott album, 30 számmal, másfél órányi igényes tartalommal, Zeekkel, Senával, Cadikkal, Realistic Crew-val és még sok más zseniális ember részvételével.

Akkezdet Phiai - Kottazűr [2010]

Több blabla helyett majd inkább Ők:





Első számnak illene a Zenebuddhizmus, de az már szerepelt az ajánlóban.
Helyette jöjjön a bejegyzés elején említett számcsokor, elsőnek a klipes (HD!!):


Akkezdet Phiai - Hisz Sztori (Kis Kece by Realistic Crew)
From the Album : Kottazűr
2010





Óriási kedvenc a következő is (ezt is érdemes jobb minőségbe rakni)
Akkezdet Phiai - Budapesmód (by Realistic Crew)
From the Album : Kottazűr
2010





Ezért a számért volt szerencsém Zeeknek gratulálni. Ő mesélte, hogy Sena olyan természetesen énekelte fel tökéletesre a vokált, hogy még Ő is csak nézett. Mi tagadás, itt a fiúktól kezdve mind Sena, mind Cadik, mind Zeek odatette magát rendesen.

Akkezdet Phiai - 5 Terem (feat Sena, Mc Zeek by Cadik)
From the Album : Kottazűr
2010





Egy-két érdekes link is jöjjön a végére. Mondjuk látogassatok el a srácok oldalára, ahonnan problémamentesen letölthető az album (itt), bár hogy én ezt már csak a haj miatt egyszer megveszem, az tuti. Illetve másik érdekesség Újonc Jelenkorban megjelent verseinek a gyűjteménye (itt).

Enjoy


* * *

Nincsenek megjegyzések: