2008. július 1., kedd

#34 Barabás Lőrinc Eklektric - Ladal [2007]

Hol volt, hol NEM volt: Hát, kicsit vegyes érzelmekkel vágok neki ennek a hétnek, fene se akart ennyire más lenni mint más, de ezek után azért sem leszek kommersz (nekem lesz igazam, he).
Node térjünk vissza a rendeltetésszerű használathoz:
Eheti ajánlónk alanya aránylag ismert, úgyhogy célom nem az ismertetés, hanem elsősorban a kedvelt együttesek közüli kiemelés volt. Hogy ez miért előnyös az majd a végén kiderül.
Soron következő hősünk szereti a szép számokat, színes egyéniségéhez híven előad és ír is bőven ilyeneket. Felmenői alkotóművészek, így már kis korában alkotni tanult, elsősorban rajzolni és zenélni, de ami kultúra és művészet volt az mind jöhetett. 16évesen vágott először neki egyedül Európának, vagy stoppol vagy vonatozik és mindig ismerkedik és fejlődik. Itthon Jazz szakon elvégezte az egyetemet, játszott/játszik sok együttesben, kicsiben és nagyban, legyen a képviselt műfaj jazz, funk vagy akár klasszikus.
Az Irie Maffia, a Soulwhat, a random szerda (és még sorolhatnám...) zenekarok után útnak indította saját projektjét, ahol már mint komponista és szervező irányítja a banda életét és sokak szerint olyan stílust sikerült eltalálnia, ami a magyar zenei scénában nem volt, így a siker relatíve gyorsan következett be és bár zenekara egytől egyig kiváló és ismert zenészekből állt meglepően jól haladnak. 2005ös alakulásukat követően tavaly végre összeállt az első albumuk anyaga:

Barabás Lőrinc Eklektric - Ladal [2007]



Ha Dj Suhaidtól kérdeznénk az album műfaját, Ő röviden a következő listát nyomná a kezünkbe: jazz, hiphop, dub, reggae, french house, experimental, elektronika stb. Én maradnék az első tételnél és hozzátenném, hogy csapata minden tagja az underground világ különböző bugyraiból hozott magával valami egyedit és rendszerint ezen elemeket ötvözik a jazz eleganciájával.
Három ember képviseli a zenekarban a vokálokat (azaz nem csak az album lett igen színes ettől, hanem ezt a luxust élőben is megcsodálhatjuk): Fábián Julianna kísérletező kedvű jazztanszakos énekesnővel nyitnám a sort, akit ha máshol nem, akkor az Erik Sumo Bandben hallhatott a közönség. MC Senát remélem nem kell bemutatnom, szerepelt már itt, így Őt most nem taglalom, aki még nem, az most nyugodtan nekifoghat véleményem szerint az elmúlt 5 év egyik legjobb albumának megismerésébe. MC Kemon, a grenadai születésű rapper is tagja a csapatnak, Őt mindannyian jól ismerjük Varga Zsuzsa első klipjéből, Sena albumáról, tagja a Love Alliance formációnak és Gimmeshot crewnak is.
A zenekar zenészeire egyesével nem térek ki, de akit érdekel itt vannak a beszámolók: Delov Jávor dob, Bata István basszusgitár, Premecz Mátyás billentyű, Dermot (Élő Márton) MPC sampler+szkrecs+harsona. És végül, de nem utolsónak, Barabás Lőrinc trombita.
A zenekarban tehát van tudás és kreativitás bőven, Lőrincben pedig elég tehetség hogy megfelelően vezényelje le(össze) a dolgokat.


Aki teheti az mindenképpen nézze meg az első 10 percét ennek a videónak, ha ott ki tudjátok lőni a dolgot akkor úgyis felesleges lenne tovább nézni...): Lőrinc volt a vendége az Abszolútnak(MTV1), egy remek kis riportfilm a kezdetektől a célokig, de komoly hangsúlyt fektet a pszichikai és mentális témákra is.






Hogy miért pont Őt ajánlottam ma? Azért mert magyar, mert megőrültök már a sok elektronikától és mert voltam koncerten és fergetegesen jó volt, ajánlom mindenkinek hogy egyszer mindenképpen menjen el, tuti találni valami fellépést minden alkalomra a drága de elegánstól a sorbanállós de ingyenes koncertig és mivel olyan zenét játszik amilyenre vihetünk akár barátot, akár párt, de akár gyermeket is, mindenképp egy kellemes élmény lesz, bárkivel is menjünk.
És még egy kis adalékinformáció, bár éssel nem kezdünk mondatot: Szerdánként Barabás Lőrinc és barátai az A38 Tetőteraszán!! Nekem 500Ft volt a belépő, ami lefogyasztható (hogy most mi mennyi azt nem tudom, én egy hónapja voltam). De ami a lényeg, hogy ez nem az elektrik, ez jazz ének nélkül, csak úgy 5en a hangszeresek, én 2 és fél felvonást hallgattam végig ebből a briliáns lágy zenéből, a banda effektíve muzsikál dalocskákat órák hosszat nem túl halkan de simán lehet beszélgetni mellette, azaz egy tökéletes szerdai program 9től, szerintem az elektric mellett ezt is próbáljátok ki, megéri.



Ma csak két videóval támadok:

Barabás Lőrinc Eklektric - Famous




Barabás Lőrinc Eklektric - Leon (Live)
Élőben, egy kicsit közelebb a klasszikus jazzhez.







Remélem koncerten találkozunk és játszatok Anima játékot, mert megéri.
Jó hallgatást!






1 megjegyzés:

igi írta...

Az ismeretsegi korbol egy kis ajanlo:
http://www.myspace.com/unclebalint