2008. július 20., vasárnap

#36 Bonobo - Sweetness [2002]

Sziasztok

Mai történetünk eleje 1929-be nyúlik vissza, amikor egy Belga múzeumban kutatva egy Német Zoológus, név szerint Ernst Schwarz rábukkant egy adag csontvázra, amit úgy gondoltak, hogy egy közönséges csimpánz maradványai, azonban Ernst megállapította hogy ez egy külön csimpánzfaj, amely mintegy 2,5 millió éve vált külön a közönséges csimpánztól, az új fajt Bonobonak nevezték el.
Élő példányaik a Kongói Demokratikus Köztársaságban találhatóak (a 36 ezer négyzetkilométeres Salonga Nemzeti Parkban élnek), de az elmúlt két évtizedben létszámuk az orvvadászat eredményeként mintegy negyedére (kb. tízezer egyedre) csökkent. Állatkertben is keveset tartanak. A nőstények körülbelül 9 éves korukban, amikor ivaréretté válnak, elhagyják családjukat, és új csapatba költöznek: így elkerülik a vérfertőzést és növelik a faj genetikai diverzitását.
Egyes egyedeik 18 évesen Brightonba költöznek, egy kifejezett egyed pedig a Tru Thoughts kiadóval megegyezve 2000-ben kiadja első albumát, az 'Animal Magic'-ot. Debütáló albumával a downtempo egyik legkeresettebb képviselőjévé válik. Mindezt természetesen követte egy következő album, előtte azonban még kiadott egy remix albumot, 'One Offs... Remixes & B-Sides' címmel, amelyet kiadóváltás és 2002-ben a 'Dial 'M' For Monkey' című zseniális album követett.
Hosszas habozás után úgy döntöttem, hogy az említett három saját albuma helyett egy negyediket ajánlok, amely elvileg nem az Ő válogatása, azonban ez a bootleg késztette az előbb bemutatott válogatás elkészítésére, gyakorlatilag néhány számot cserélt csak ki és kiadta az ajánlott válogatást a saját neve alatt. Minket ez nem zavar, az eredeti (ismeretlen) szerző jobb munkát végzett, így én ezt javaslom, ha nagyon nem találjátok lehet alternatívaként a hivatalosat is hallgatni...

Bonobo - Sweetness [2002]

Bonoboról még annyit, hogy eredeti neve Simon Green és egy zseniális író/producer/előadó/Dj.
Úgy érzem a linkelt anyagok magukért beszélnek.

Enjoy

Hogy még értelmetlenebbé tegyem a mai ajánlót itt most csak olyan számokat hallhattok, amelyek nem lesznek rajta egyik válogatáslemezen sem, ettől függetlenül, ha valahogy hozzájuttok az anyaghoz, lesz jó néhány ismerős szám, mivel kiváló minősége és relatív ismeretlensége miatt előszeretettel használják Bonobo zenéjét reklámokban és szignálokban.


Kezdjük valami kedvenc szerűvel:
Bonobo - Sugar Rhyme
Album : Animal Magic [2000]





Na itt már lesz mozgókép
Bonobo - Sleepy Seven
Album : Animal Magic [2000]




És a végére valami érdekes:
Bonobo - Flutter
Album : Dial 'M' For Monkey [2003]







Még a végére annyi, hogy biztos vagyok benne Bonobo változatos stílusának köszönhetően mindenki talál(na) magának kedvenc számot az Úr kreálmányai között.






* * *

1 megjegyzés:

igi írta...

Sugar rhyme tényleg jó szám.

No de miket találtam ma:
http://www.youtube.com/watch?v=LbvP7dT3Dx0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=XYzo1NebtDk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=zLPbrSjiJI8
http://www.youtube.com/watch?v=7N30iwAt4i8&feature=related