2008. április 13., vasárnap

#25 Nelly Furtado – Folklore [2003]

Helló

A mai album kicsit ellenkezik a változatossági fogadalmammal, de miután 4szer végighallgattam az egészet most kivételt teszünk. Ezen kívül tisztában vagyok, hogy legtöbbünknek megvan ez az album, de nem tudtam volna kihagyni az itt található kiválasztottak sorából, hátha Valaki itt találkozik vele először.
Mai hősünk Kanadai (ám Portugáliából emigráltak a szülei) és 78 Decemberében látta meg a napvilágot. Zenéje erősen underground múlttal rendelkezik, 22 évesen jelent meg első albuma, amely egyszerű dalokat tartalmazott egy kis hip- és trip hoppal keverve. A videók is hasonló stílusban készültek az albumhoz, helyet kapott bennük például a grafiti és a breaktánc is. Ennek ellenére az egész világon sikert aratott és azonnal a csúcsra juttatta készítőjét. Mi azonban rákoncentrálunk a tutira és az énekesnő második, legsikertelenebb albumát szemeljük ki!! Ez így nem hangzik valami remekül ám elég durva az a tény hogy az összesen három stúdióalbum közül ez csak néhány országban kapott platinát, a többiben általában csak aranylemezt és 2 milliós eladási példányszámot ért, míg első és harmadik albuma 5 és 8,5 milliós eladást produkált és csak abban különböznek hogy 4szeres vagy 5szörös platina lett általában. Az utolsó igen vitatott albumáról csak annyit hogy azt már a Dr.Dre és Kanye-nél is nagyobb producerrel, Timbalanddal készítette el olyan közreműködők segítségével, mint Juanes vagy Justin Timberlake, azonban itt jegyezném meg Ferinek, hogy azért az énekesnő elrejtett jó pár igen értékes számot is az albumán és nem mindet Timbalanddal írta. További érdekesség, hogy minden albuma 12 számból áll, ám a harmadikról több mint 8 kislemezt hozott ki (ez pénzügyileg a világ egyik legsikeresebb albumát kreálta belőle).
No de térjünk vissza a kiszemelthez:

Nelly Furtado – Folklore [2003]

Az album tehát igen érdekes, főleg azért mert míg az elsőről tudjuk hogy valószínűleg 22 évesen, minden tapasztalat nélkül nem tudott érvényesülni a személyisége rajta, inkább producerei diktáltak, addig már befutottan a második albumot gyakorlatilag maga rakhatta össze, producerként az első albumán is munkálkodó Gerald Eatont választotta akit esetleg a kanadai Philosopher Kings nevű formációból lehet (?) ismerni. Az album megírására az énekesnő életének egy igen érdekes periódusában került sor, 2003 őszén ugyanis az akkor 25 éves Nelly életet adott első gyermekének, Nevis-nak, az album a születés után egy hónappal került ki. Tartalma egy jól meghatározott stílus mentén halad, ez alól csak egy-két kivétel van, például a 2004es EBre készült Forca. Ettől eltekintve véleményem szerint a számok egy teljes élet szemlélet és filozófiát formáznak meg, például érdemes a számok dalszövegét nézegetni, azok ugyanis igen komolyan ki vannak dolgozva és már magukban is igen értékes alkotások. Néhány számot emelnék már csak ki, az én kedvencemmel a videóklip részen találkozhattok, Feri ajánlójában azonban valószínűleg a Try című szám állna a helyén. Végül kiegészítésként még annyit, hogy a legutóbbi albuma a megújulás nevében készült, Furtado nem titkolt szándéka az volt hogy a saját stílusát valami egészen mással keverje és ezért vette maga mellé Timbalandot, véleményem szerint jó húzás volt, igaz hogy tömegcikk lett az albuma, de azért ennek ellenére a Folklore-hoz hasonló igen igényes anyag lett az is.


A Fotografia című szám 2002ből, Juanes albumáról.





A totál kedvenc, Explode a Folklore-ról. Ajánlom figyelmetekbe a dalszöveget, annak első harmada:


Vera's face burnt as a memory of bedroom fun
With a ligther and some hairspray
Smoking in the girls' room
Not worse than Shelley's rape behind the McDonald's
By a man she thought was fine, didn't tell anybody
Or maybe back then we just thought that she was getting some

Now we look back and see that she didn't know how
We never thought that we'd get caught up
Stuck in the teenage waste

As we explode
As we explode






Utoljára pedig ismét a Feri figyelmébe ajánlva (ez az ajánló elég Ferisre sikeredett) a szám amivel mindig ugyanazt a következtetést vonom le egyik kedvenc témánkról: Showtime a Loose-ról, ezúttal élőben.





És végül egy kép azon pszichedelikus olvasóinknak akik has-őrültek(?!):

4 megjegyzés:

igi írta...

Én speciel örülnék, ha nem ennyire ismert albumokat ajánlanál, mert pont ahogy írtad, aki szereti már biztos megszerezte, aki nem szereti az meg nem hallgatja. Ezeket a számokat a kiadók miatt így is úgy is nyomatják ezerrel a rádióban és tvben.
Így lehet hogy pont olyat sikerül ajánlani ami nem tetszik, de így legalább újat ismer meg az ember.

markoferko írta...

haha, iginek igaza van:)

Néhány számot emelnék már csak ki, az én kedvencemmel a videóklip részen találkozhattok, Feri ajánlójában azonban valószínűleg a Try című szám állna a helyén

jól látod! messze a legjobb szám az albumról

és ezért vette maga mellé Timbalandot, véleményem szerint jó húzás volt

wáááááááááá. dagadt nyomorult szövegelőt... minek, istenem. wáááá

És végül egy kép azon pszichedelikus olvasóinknak akik has-őrültek(?!):

haha, én egy ilyet ismerek

Névtelen írta...

Ennek a csajnak van a gyereke, ugye?
De egyébként ennél a hasnál is van hasmars, valszeg!

Röff!

Unknown írta...

na, igen, annyiban egyetértek, hogy szép is, jó is, hogy költői legyek: szépen ível a pályája. viszont nekem spec a könyökömön jön ki, mert Öcsi bácsi is állandóan ezt nyomja...Azért "Köszönjük, Emese!"