2008. június 9., hétfő

#31 Andreas Johnson - Liebling [1999]

Egy napos késés, sebaj. Eheti ajánlónk is a tökéletes változatosság jegyében lett kiválasztva, de stílust nem kaptok, mert van rá egy 3betűs szó, de azt én ide még1szer nem írom le...
Azok kivételével akiknek annak idején mutattam a mai albumot valószínűleg igen kevesen ismeritek a most következőt. Annak ellenére meggyőződésem, hogy minimum jó véleménnyel lesz róla általában mindenki, mert egy igen kellemes és remek album a mai célpont.
A történet nálam úgy kezdődött, hogy nemtom milyen felindulásból, de mindenesetre Feri egy nap olyan 2001 környékén beállított ezzel az albummal (eredetiben) és nekem adta, mert hogy szerinte jó. Akár milyen durva is ilyet leírni, de Ferinek igaza volt:). Az albumot rojtosra hallgattam és az ajánló írása közben döbbentem rá, hogy még mindig az összes szám összes sorát tudom kívülről.
Most azonban jöjjön egy újabb remek fordulat, mai előadónk Svéd(!). 1970 márciusában látta meg a napvilágot Lund közelében. Szülei Jazz zenészek, így folyamatos turnézás és az otthon hiánya jellemezte gyermekkorát, kamaszkorát javarészt Stocholmban töltötte, ahol egy időre sikerült letelepedniük. Mint szülei, Andreas is zenélni kezdett, első próbálkozásként egy 'Planet Waves' nevű formációban énekelt, amit egy album után otthagyott és szólókarrierbe kezdett. Első lemeze, a 'Cottonfish Tales' nem lett túl nagy siker, azonban nem adta fel és 1999ben kapott még egy albumra pénzt, ezúttal a Warnertől, és ez már meghozta számára a várva várt sikert:


Andreas Johnson - Liebling [1999]



Az albumot a 'Glorious' c. szám futtatta be, neki köszönhetően közkedvelt lett Svédország határain túl is, főleg Angliában és az Egyesült Államokban.
Annak ellenére hogy az említett szám lett csak egyértelmű sláger az albumról, véleményem szerint az első három szám hibátlan és a többiek között is csak olyan hiányosságok vannak hogy túl emocionálisra sikerültek.
Tessék az albumot meghallgatni, már csak azért is, mert egy újabb remek színfoltot képviselhet az ember zenei palettáján, tekintsétek tehát javasol kiegészítőnek , még akkor is ha a kedvenc stílusotok fényévekre van ettől az albumtól.


Andreasról még annyit, hogy 2002ben kiadta ugyanennyire briliáns harmadik albumát, az is itt figyelne a polcon ha nem felejtettem volna el hogy kinek adtam kölcsön pár éve...:) No de vissza a művész úrhoz, akinek harmadik albumát Amsterdam és New York valamint egy jó adag depresszió követte, amiből csak 2006 körül jött ki egy új album megírása segítségével ('Mr. Johnson, Your Room Is On Fire' címmel)

Sajnos nem sikerült kiderítenem, hogy miért nincs fent Andreas egyik régi száma sem a neten, a 'Deadly Happy' c. harmadik nagylemeze mind2 videója remek lett, régen fent volt, de valami kiadói izé miatt mindet eltakarították, csak ezt az egyet találtam a kedvenceim közül, nem megijedni: mindenféle szám van még az albumon...


Andreas Johnson - The games we play





Jó hallgatást!



Nincsenek megjegyzések: